skip to Main Content

Microsoft kondigt nieuw NCE licentiemodel aan

Aankondiging tariefverhoging Microsoft 365

Vanaf maart 2022 gaat Microsoft over van het huidige Office 365-model naar een nieuwe licentiemodel welke ze Microsoft New Commerce Experience (NCE) hebben genoemd. Er is veel onderzoek gedaan om een goed beeld te krijgen van het nieuwe model en de gevolgen voor de vele Microsoft gebruikers. Wij willen je graag vertellen wat de New Commerce Experience (NCE) voor jou organisatie zal betekenen.

Door de komst van het O365-licentiemodel heeft Microsoft aangegeven dat ze bij afname er van uit gaan dat er één jaar contract afgenomen gaat worden. Dit kwam neer op het volgende:

Voor de MKB was het tot nu toe toegestaan om per maand op- en af te schalen. Voor de grotere bedrijven werd er minimaal 1 jaar een contract afgesloten. Met het invoeren van de Microsoft New Commerce Experience (NCE) wordt de overeenkomst van één jaar voor beide sectoren gelijk getrokken. Bij de aankoop van licenties wordt prijsbescherming toegepast voor een overeenkomst van één jaar. Kosteloos afschalen is hiermee niet meer mogelijk. Microsoft biedt wel de mogelijkheid om flexibel licenties in te kopen. Hiervoor betaal je wel een flinke meerprijs per licentie. Vanaf 10 januari 2022 wordt er bij de aankoop van een Microsoft licenties standaard een overeenkomst aangegaan voor 1 jaar, voor de benodigde licenties voor jou organisatie. Jaarlijks kan dit worden verlengt, na het uitbrengen van een nieuw voorstel.

De voordelen voor een overeenkomst van één jaar:

  • Binnen de looptijd van de overeenkomst wordt prijsbescherming geboden, dit betekend dat de licenties prijs vast zijn binnen dit termijn.
  • De mogelijkheid om het aantal licenties op te schalen blijft bestaan. Voor deze extra licenties zal de prijs gelden zoals bij aanvang van de overeenkomst is vastgesteld. Voor de extra licenties zal de prijs gelden zoals bij de aanvang van de overeenkomst is vastgesteld. De licenties welke zijn verhoogd hebben dezelfde einddatum als de einddatum van de overeenkomst.
  • Per maart 2022 heeft Microsoft een prijsverhoging aangekondigd op de Microsoft 365 en op de Microsoft Dynamics 365 CSP licentie. Wanneer voor er voor deze tijd een overeenkomst is aangegaan op basis van de huidige prijzen zal deze wijziging geen directe invloed hebben op jouw licentieprijs.

Toch is er wel een kanttekening bij het aangaan van een overeenkomst van één jaar, het is namelijk niet mogelijk om binnen de overeenkomst tussentijds de licenties naar beneden te schalen. De eerste mogelijkheid is om dat te doen na het verlopen van de overeenkomst.

Flexibiliteit met de NCE
Binnen de Microsoft NCE bestaat er ook een mogelijkheid om op maandelijkse basis op- en af te schalen. Deze mogelijkheid is een beetje te vergelijken met de huidige situatie voor het MKB.

De voordelen van flexibele licenties:

  • Er kan gemakkelijk op en af geschaald worden. Maandelijks kunnen de licenties opnieuw worden vastgesteld en zal de keuze met ingang van de nieuwe maand van toepassing zijn.

Toch zijn er op deze manier ook kanttekeningen bijvoorbeeld dat Microsoft voor het nieuwe licentiemodel een forse toeslag berekend. Dit betekend dat de prijsbescherming niet van toepassing kan zijn en dat de prijzen maandelijks kunnen wijzigen.

Een combinatie van beide opties is ook mogelijk. Wilt u hier meer over weten? Wij helpen u graag met het juiste advies en met de optimale combinatie voor uw organisatie. Neem gerust contact met ons op!

Contact formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back To Top